Σάββατο, 27 Ιουλίου

Διόνυσος: Φάκελος «λατομεία»

Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ Η ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Έπειτα από πληθώρα ερωτήσεων που δεχθήκαμε αναφορικά με το κρίσιμο αυτό ζήτημα, ζητήθηκε από την ιστοσελίδα μας το πλήρες ιστορικό από το Μηχανικό Μεταλλείων και κάτοικο Διονύσου, Γιώργο Γιακουμάκη ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στην υπόθεση των Λατομείων στον Διόνυσο, και στον Δήμο Πεντέλης.

_______________________________________________________________________

  • Την Πασχαλινή περίοδο του 2021, η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ υποβάλλει 4 μελέτες ερευνών, για εξόρυξη μαρμάρων και αδρανών υλικών σε εκτάσεις του Δήμου Διονύσου. Η λήξη διοικητικών προσφυγών για τις συγκεκριμένες μελέτες είναι σε ένα μήνα. Η Διοίκηση του Δήμου Διονύσου, αποκρύπτει τις μελέτες που διαβιβάστηκαν από την Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να γίνουν τυχόν προσφυγές αλλά και διαβούλευση με τους πολίτες και λοιπούς φορείς. Παράλληλα εκδίδει το πρώτο δελτίο τύπου αναγράφοντας, ότι υποστηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και τις νέες θέσεις εργασίας, (αποκρύπτοντας ότι ο εκπρόσωπος της εταιρείας Π. Λογιώτατος ήταν ήδη ιδιοκτήτης πτωχευμένης επιχείρησης μαρμάρων, που είχε ενταχθεί στο άρθρο 99 για να συνεχίζει να λειτουργεί, παρότι είχε «φεσώσει» τους προμηθευτές του).
  • Δύο μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας προσφυγών, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ι.Φωτάκης, ενημερώνει ορισμένα άτομα (μεταξύ των οποίων το Μηχ.Μεταλλείων Γ. Γιακουμάκη κάτοικο Διονύσου) για την ύπαρξη των 3ων  από τις 4 μελέτες και ζητά τη συνδρομή τους. Προλαβαίνει και καταθέτει έγκαιρα τις προσφυγές ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Διονύσου με πρόεδρο τον Κ. Μπομπή. Αντίθετα οι προσφυγές του Δήμου απορρίπτονται ως εκπρόθεσμες. 
  • Μετά το τραγικό φιάσκο της Δημοτικής Αρχής να προσφύγει έγκαιρα κατά των αδειών έρευνας, 22 ιδιώτες κάτοικοι Διονύσου (συμπεριλαμβανομένου του Γ.Γιακουμάκη) καταθέτουν αγωγές και ακολουθεί ο Δήμος με μεγάλη καθυστέρηση, ανεπιτυχώς.
  • Τον επόμενο μήνα Ιούνιο λήγει η περίοδος διαβούλευσης με τους πολίτες και λοιπούς φορείς, που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα έγκρισης ή όχι των Περιβαλλοντικών ερευνών (ΜΠΕ) της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ. Ο Γ.Γιακουμάκης διαβιβάζει το τεχνικό πόρισμά του κατά της ΜΠΕ, τόσο στο Δήμο Διονύσου (μέσω Ι.Φωτάκη) όσο και στη Δήμαρχο Πεντέλης, που ζήτησε τη συνδρομή του, γιατί μιά μικρή έκταση 1 στρέμμα απο τα 1000 που ζητούσε η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ, ανήκε στο δήμο Πεντέλης. Ο Δήμαρχος Διονύσου απέχει απο τις διαδικασίες και μάλιστα τα τεχνικά δεδομένα του πορίσματος Γ.Γιακουμάκη, τροποποιούνται με εξόφθαλμες τεχνικές ανακρίβειες, απο τον αντιδήμαρχο Ι.Φωτάκη. Αντίθετα η Δήμαρχος Πεντέλης ευαισθητοποιείται έντονα και έχει 3 προσωπικές συναντήσεις με το Γ.Γιακουμάκη. Η τελευταία είναι 3ωρη στο χώρο του μεγαλύτερου λατομείου. Προσφεύγει δε έγκαιρα κατά των μελετών και αποκαλύπτεται ότι υπήρχε και 4η μελέτη στο Δήμο Πεντέλης, που σύμφωνα με τούς μετέπειτα ισχυρισμούς του Ι. Φωτάκη «χάθηκε κάπου…»
  • Ο Δήμος Διονύσου αρκείται σε φιέστες εσωτερικής κατανάλωσης και πανώ «ΟΧΙ ΛΑΤΟΜΕΙΑ» κλπ.,ενώ και 5η άδεια ερευνών εγκρίνεται το 2022.  Το 2023 η Διαπαραταξιακή επιτροπή όλων των Δημοτικών παρατάξεων, επισκέπτεται τη Βουλή των Ελλήνων, για να ασκήσει πολιτική πίεση κατα τη συζήτηση διατάξεων Φυσικού και Χωροταξικού Περιβάλλοντος. Η διοίκηση του Δήμου οδηγεί τα εκλεγμένα μέλη της ΔΕ, στα έδρανα των θεατών και μετα πολύωρη θέαση αγανακτισμένοι αποχωρούν. Ακολούθως η Διοίκηση με επικεφαλής Ι.Φωτάκη ισχυρίζεται, ότι συμφώνησε ο Υπουργός και δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν Λατομεία. Τη βεβαιότητα αυτή μεταφέρει και ο απερχόμενος Δήμαρχος (που ήταν απών στη Βουλή) στο ΔΣ και διαλύει τη ΔΕ, δεδομένου ότι δεν έχει πλέον έννοια.
  • Δύο μόλις μήνες πρίν τις εκλογές (Αυγ.23) καταρρέουν τα ψεύδη και οι ψευδαισθήσεις. Διαπιστώνονται νέες βελτιωμένες μελέτες της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ, χωρίς να υπάρχει ουσιώδης διαβούλευση με τους πολίτες και λοιπούς φορείς κατα τη διάρκεια της καλοκαιρινής ραστώνης. 
  • Η λειτουργία των Λατομείων στο Διόνυσο, είναι προ των πυλών και μετά τις εκλογές οι Πύλες Ανοχύρωτες.