Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου

Αυτά είναι τα 7 επαγγέλματα του μέλλοντος

Οι κοινωνία μας εξελίσσεται συνεχώς, και η πρόοδος αποτελεί χαρακτηριστικό της δείγμα. Παράλληλα η τεχνολογία έχει παρεισφρήσει για τα καλά στις ζωές όλων μας. Όλες αυτές οι μεταβλητές, έχουν αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται και κατευθύνεται η κοινωνία.


Έτσι, σπουδαίες διαφοροποιήσεις έρχονται και στο κομμάτι που διαμορφώνει το εργασιακό και επαγγελματικό πλαίσιο σήμερα. Ο καταμερισμός εργασίας έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο, με αποτέλεσμα μερίδα δημοφιλών επαγγελμάτων του παρελθόντος να εξαφανίζεται, και να αντικαθιστάται από καινούργια επαγγέλματα τα οποία έρχονται στο μέλλον για να μείνουν.

Πάμε λοιπόν να δούμε επτά επαγγέλματα που είναι προ των πυλών:

Το κομμάτι της υγείας είναι αυτό που απασχολεί κυρίως του επιστήμονες. Πως δηλαδή θα γίνει η δουλειά των ιατρών ευκολότερη, και πως οι ασθενείς θα βλέπουν τα προβλήματα τους να λύνονται όλο και πιο γρήγορα. Πάνω σε αυτή τη βάση λοιπόν, ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι αυτό του κατασκευαστή μελών ανθρώπινου σώματος. Γνωρίζουμε καλά πως η τεχνολογία έχει προοδεύσει σε τέτοιο σημείο που η δημιουργία ζωντανών ανθρώπινων μελών μοιάζει κάτι σύνηθες, όσο φυσικά και απαραίτητο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ένα από τα επαγγέλματα που ‘’έρχεται’’ είναι αυτό του χειρούργου αύξησης μνήμης. Θα αφορά κυρίως δύο περιπτώσεις. Πρώτον, εκείνους που στη δουλειά τους επεξεργάζονται πολλές  πληροφορίες, και θέλουν μεγαλύτερο ‘’αποθηκευτικό χώρο’’, και φυσικά εκείνους τους ηλικιωμένους που ‘’φλερτάρουν’’ με την νόσο του Αλτσχάιμερ.

Μιας και αναφέραμε τη περίπτωση των ηλικιωμένων, να προσθέσουμε πως ένα από τα επαγγέλματα που έρχεται από το μέλλον είναι αυτό του διαχειριστή/συμβούλου των ηλικιωμένων. Ρόλος του θα είναι προσέχει την υγεία του ηλικιωμένου, και να λειτουργεί σαν προσωπικός του ‘’μάνατζερ’’. Θα καταγράφει τα ζητήματα υγείας που τον ταλανίζουν, και θα επιδιώκει να βρει άμεσες και μη επώδυνες λύσεις.

Ξεφεύγοντας από το κομμάτι της υγείας, δε γίνεται να μην αναφερθούμε στο ζήτημα που αφορά την νομική. Εκεί λοιπόν, ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι αυτό του εικονικού δικηγόρου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως άπαξ και έχετε μία δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί, μπορείτε κάλλιστα να εμπιστευθείτε κάποιον από άλλη χώρα, και η όλη διαδικασία να γίνει on-line. Αυτό εξυπηρετεί διότι αυξάνει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, ενώ παράλληλα δίνει και στο πολίτη περισσότερες επιλογές.

Σε ότι αφορά το μαθησιακό πλαίσιο, βρισκόμαστε πραγματικά μία ανάσα από τον ψηφιακό καθηγητή. Αυτό σημαίνει πως οι καθηγητές θα μπορούν μέσω γνώσεων προγραμματισμού να δημιουργούν ένα προφίλ (avatar) το οποίο μετά από τη πρώτη φορά, θα λειτουργεί και θα μιλά αυτόματα στους μαθητές, καθιστώντας την φυσική παρουσία του καθηγητή μη απαραίτητη.

Ακολούθως, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι υπολογιστές μας και τα κινητά μας τηλέφωνα είναι γεμάτα από μη χρήσιμα δεδομένα, ένα από τα επαγγέλματα που θα κυριαρχήσει στο εγγύς μέλλον είναι αυτό του καθαριστή δεδομένων. Δουλειά του θα είναι να αναλαμβάνει να ‘’διώχνει’’ από τις συσκευές μας πληροφορίες και δεδομένα που δεν χρειάζονται να βρίσκονται μέσα. Ουσιαστικά θα είναι ένα ‘’φυσικό’’ anti-virus.

Παράλληλα, ίσως το πιο κοντινό χρονολογικά να συμβεί, είναι το επάγγελμα του προσωπικού μάνατζερ. Θα αποτελεί πρόσωπο με γνώσεις επικοινωνίας και ψυχολογίας, και ρόλος του θα είναι να ενισχύει τη προσωπικότητα του πελάτη του, να τονώνει την αυτοπεποίθηση του και παράλληλα να εντοπίζει τα σημεία εκείνα της προσωπικότητας του που απαιτούν διορθώσεις.