Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου

Διόνυσος: Θυμάσαι την κακοκαιρία “Μήδεια”; Πήγαινε να ψηφίσεις!

Ακολουθεί άρθρο της ιστοσελίδας in2life.gr :

Αρκετοί από εμάς τους πολίτες, απογοητευμένοι από πολλά, αποφεύγουν να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές, θεωρώντας ότι το θέμα δεν είναι και τόσο σημαντικό. Πρόκειται για μεγάλο λάθος, ειδικά σε περιοχές όπως ο ταλαιπωρημένος Διόνυσος που έχουν το όνομα- και σε πολλά τις τιμές- ενός πολυτελούς «βόρειου προαστίου», χωρίς να έχουν και τη… χάρη.

Το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό, φάνηκε ξεκάθαρα το 2021, με την κακοκαιρία «Μήδεια»,  όταν οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής διαπίστωσαν, παρά τα «είμαστε πανέτοιμοι» του Δημάρχου Γιάννη Καλαφατέλη, (φωτό) ότι ακόμη και τα πιο βασικά για τη διαβίωση τους, η πρόσβαση, η θέρμανση, ακόμη και το ίδιο το νερό (αφού ο Δήμος δεν είχε λειτουργικές γεννήτριες στα υδραγωγεία) καθόλου δεν ήταν εξασφαλισμένα.

Όπως διαπίστωσαν ότι οι υπηρεσίες του Δήμου, ζωτικές σε αυτές τις περιπτώσεις, κυριολεκτικά διαλύθηκαν, ενώ ακόμη και το ίδιο το Δημαρχείο βρέθηκε χωρίς ρεύμα και τηλεφωνικό κέντρο, χωρίς «αρχηγείο», διότι δεν υπήρχε το πιο στοιχειώδες: Μια ικανή γεννήτρια. Πλήρης ήταν η αποτυχία και σε θέματα διάνοιξης δρόμων.

Το αποτέλεσμα ήταν ο αποκλεισμός χιλιάδων πολιτών σε όλες τις δημοτικές ενότητες, οι περισσότεροι από αυτούς χωρίς ρεύμα και νερό για μέρες, σε συνθήκες που περισσότερο θύμιζαν απομονωμένη περιοχή της επαρχίας, παρά προάστιο στα 25 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Από όλους τους υπεύθυνους βέβαια, ένας μόνο απομακρύνθηκε, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Κρητικός. Κι αυτό όμως κράτησε για λίγο. Ο ίδιος επέστρεψε δριμύτερος με την αναβάθμιση του σε Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου (!) ενώ σήμερα φιγουράρει περήφανα ανάμεσα στους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Καλαφατέλη.

Τότε, μέσα στη κακουχία, ο υπεύθυνος Δήμαρχος Καλαφατέλης- και νυν υποψήφιος- έβγαινε στη τηλεόραση εκνευρισμένος ως άλλος Αχιλλέας Μπέος (ναι πάντα υπάρχουν και… χειρότερα) κι έλεγε στους εμβρόντητους δημοσιογράφους «εμένα γιατί με ρωτάτε;»!

Η κατάσταση βέβαια δεν βελτιώθηκε μετά τη «Μήδεια», κι αυτό φάνηκε περίπου ένα χρόνο αργότερα με την κακοκαιρία ΕΛΠΙΣ, που άφησε κι εκείνη «φρέσκες» εμπειρίες, αλλά και με τις φωτιές (τη μόνιμη απειλή της περιοχής) που μεσολάβησαν το καλοκαίρι του 2022, πλήττοντας κυρίως το Κρυονέρι.  

Δεν είναι όμως μόνο οι φυσικές καταστροφές. Από την καθαριότητα και τη συλλογή απορριμμάτων, ως τη συντήρηση βασικών υποδομών, το δράμα του αποχετευτικού που κρατάει χρόνια, τις διακοπές στην ύδρευση σε αρκετές κοινότητες, τους λογαριασμούς νερού με καθυστέρηση πολλών μηνών, συχνά και «φουσκωμένους»,  τα προβλήματα στην καθημερινότητα του δημότη σημάδεψαν την τετραετία Καλαφατέλη.

Παλιός αυτοδιοικητικός με δεκαετίες στο χώρο και δύο δημαρχιακές θητείες, «παλαιοκομματικός» στη νοοτροπία, αυταρχικός, όπως φάνηκε, στη διοίκηση, αν είχε να δώσει κάτι παραπάνω, θα το είχε κάνει ήδη.

Αυτό που έχει καταφέρει είναι να συνασπίσει «σόγια» από την περιοχή που όταν πρέπει βγαίνουν προς άγρα ψήφων με τις γνωστές νοοτροπίες, προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντα μιας μικρής μερίδας των κατοίκων.

Αρκετοί από αυτούς είναι και οπαδοί της άποψης ότι όποιος μένει στη περιοχή του Διονύσου πρέπει να είναι είτε πλούσιος, για να αγοράζει γεννήτριες και αντλίες νερού, αυτοκίνητα τζιπ, να μαζεύει προμήθειες και να κάνει εντατικά μαθήματα αυτό-προστασίας, είτε «παλιός» και… σκληραγωγημένος στις κακουχίες.  

Το απίστευτο είναι ότι τέτοιου είδους σχόλια έγιναν και στα social media, ενάντια σε όλους όσους διαμαρτύρονταν για την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο που υφίστανται είτε βρέχει πολύ, είτε χιονίσει πολύ, είτε ξεσπάσει πυρκαγιά.  

To μεγάλο λάθος της αποχής και της ψήφου «ό,τι να’ ναι»

Που στηρίζονται όμως και προσπαθούν να διαιωνίσουν την κατάσταση;

Πρέπει να τα λέμε όπως είναι. Στηρίζονται στη δική μας αδιαφορία, στην τάση να μην συμμετέχουμε στις δημοτικές εκλογές (τα ποσοστά αποχής στη περιοχή είναι μεγάλα) γιατί «έχουμε δουλειές» και άλλα να ασχοληθούμε, ή γιατί ψηφίζουμε «στα τυφλά» τον φίλο του φίλου χωρίς καν να κοιτάμε ποια παράταξη εκπροσωπεί. Αυτό συμβαίνει κατά κόρον στους νεότερους κατοίκους της περιοχής, που ήρθαν στα χρόνια της μεγάλης οικιστικής ανάπτυξης, χαρίζοντας νέα ζωή στον τόπο. Σε αυτούς που κάποιοι άλλοι ονομάζουν υποτιμητικά «φερτούς».

Σε τούτες τις εκλογές που γίνονται την Κυριακή, υπάρχουν νέες παρατάξεις, με νέους ανθρώπους επιτυχημένους στις δουλειές τους, που δεν έχουν κάνει «επάγγελμα» την αυτοδιοίκηση, που έχουν νέες ιδέες και δείχνουν οργανωμένοι και αποφασισμένοι. Ρισκάρουν να εκτεθούν, παρότι γνωρίζουν ότι ο Διόνυσος έχει πλέον μεγάλα συσσωρευμένα προβλήματα.

Άνθρωποι όπως ο δικηγόρος Νίκος Καρυστινός που αποχώρησε νωρίς από τη διοίκηση Καλαφατέλη, βλέποντάς τι γίνεται γύρω του. Ο ίδιος υπήρξε κατά γενική ομολογία επιτυχημένος αντιδήμαρχος Παιδείας για περίπου 2 χρόνια και τώρα ηγείται της  παράταξης “Νέος Διόνυσος”.

Όπως η επίσης δικηγόρος Κατερίνα Μαϊχόσογλου, μια γυναίκα που έχει υπηρετήσει με επιτυχία στην τοπική αυτοδιοίκηση  και συμμετέχει εδώ και χρόνια σε κοινωφελείς δραστηριότητες  στο χώρο της Παιδείας και του Αθλητισμού, η οποία ηγείται του συνδυασμού “Ο Διόνυσος του Αύριο”. Ή όπως ο πολιτικός μηχανικός Κωστής Κουριδάκης που με έμφαση στο Περιβάλλον έχει αφήσει το δικό του στίγμα ως επικεφαλής της παράταξης ‘Ευπολις” στην αντιπολίτευση.

Επιλογές υπάρχουν. Το μόνο που έχει να κάνει ο κάθε δημότης, είναι να διαλέξει ποιος συνδυασμός του ταιριάζει περισσότερο και να δώσει λίγο χρόνο να ψηφίσει, ώστε να αλλάξει η κατάσταση, να καλυτερέψουν οι συνθήκες στη περιοχή που ζει. Στο σπίτι του!

Γιατί ποτέ δεν είναι «όλοι ίδιοι».