Σάββατο, 27 Ιουλίου

Προ των πυλών οι αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα κίνησης

Ο Δεκέμβριος μπαίνει με ένα νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου αλλά και των καυσίμων κίνησης προκαλώντας νέο πονοκέφαλο σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο Οκτώβριος και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου είχαν τρέξει με σημαντικές μειώσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου TTF.

Είναι χαρακτηριστικό πως το αέριο στο ολλανδικό hub είχε υποχωρήσει από τα υψηλότερα επίπεδα των 229 ευρώ/MWh στις 28 Σεπτεμβρίου στα 105,4 ευρώ/MWh στις 11 Νοεμβρίου. Η βουτιά πάνω από 50% οδήγησε και τους παρόχους ρεύματος στην ελληνική αγορά να ρίξουν τις τιμές για τους μήνες Νοέμβριο αλλά και για τον Δεκέμβριο. Οι μειώσεις έφτασαν σε ορισμένα τιμολόγια να είναι ακόμη και 46%, ενώ σε συνδυασμό και με τις κρατικές επιδοτήσεις οι τιμές λιανικής σε ορισμένους προμηθευτές υποχώρησαν και σε επίπεδα προ κρίσης. Για τον Οκτώβριο η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας είχε πέσει σχεδόν κατά 50% έναντι του Σεπτεμβρίου αφού διαμορφώθηκε στα 232,60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αλλά και τον Νοέμβριο η χονδρεμπορική τιμή κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα στα 233,23 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

* Με πληροφορίες από το ”PAGENEWS.GR”