Σάββατο, 27 Ιουλίου

Κορωνοϊός: ”Να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και για τη γρίπη”, ζητούν οι ειδικοί

”Μπαίνουμε στην εποχή των ιώσεων, τόνισε ο λοιμωξιολόγος – παθολόγος Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι τόσο η γρίπη όσο και ο κορονοϊός είναι ιοί.

Αναφορικά με τις νέες μεταλλάξεις σημείωσε μεταξύ άλλων ότι φαίνεται ότι είναι παρόμοιες με την Ο και επισήμανε ότι το «βασικό πρόβλημα που μπορεί να έχουμε είναι η κάλυψη σε σχέση με τα υπάρχοντα εμβόλια». Ακόμα είπε ότι «το χαρακτηριστικό της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι κατά τη γνώμη μου οι επαναμολύνσεις, δηλαδή η αδυναμία της προηγηθείσας νόσησης και των εμβολίων να κρατήσουν τη νόσο μακριά από τη μετάδοση». Επισήμανε την ανάγκη να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και για τη γρίπη.

«Μπαίνουμε στην εποχή των ιώσεων. Και η γρίπη και ο κορονοϊός είναι ιοί το ξέρετε πολύ καλά. Στην Αμερική είναι μεγάλο το θέμα, δηλαδή είναι πολύ περισσότερο σημαντική η εμφάνιση της γρίπης απ’ ότι στη χώρα μας. Ένα σημαντικό θέμα λοιπόν είναι ότι μπαίνουμε σε μια εποχή που εμφανίζονται ιώσεις ανάμεσά τους και της γρίπης. Το θετικό ήταν ότι δεν υπήρχε ο ιός γρίπης τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια στοιχειώδης ανοσία στον πληθυσμό. Άρα εμφανίζεται ξαφνικά αυτός ιός βγάζοντας τις μάσκες και κυκλοφορώντας και παράλληλα υπάρχει στο υπόβαθρο ο γνωστός κορονοϊός, ο οποίος είναι ακόμα πανδημία. Υπάρχει μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων, υπάρχει αρκετή διασπορά και δυστυχώς εμφανίζονται καινούργιες μεταλλάξεις.

* με πληροφορίες από το ertnews.gr