Σάββατο, 27 Ιουλίου

Κορωνοϊός: Αλλάζει τα δεδομένα η εμφάνιση των υποπαραλλαγών BQ.1 και ΒQ.1.1; – Τρεις ειδικοί στην «K»

Η εμφάνιση των υποπαραλλαγών BQ.1 και BQ.1.1 στη χώρα μας δεν αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε 29 χώρες. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ (δημοσιεύτηκε χθες 25/10/2022) καταγράφηκαν για πρώτη φορά κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 (10 κρούσματα) και ΒQ.1.1 (5 κρούσματα), (υπο-παραλλαγές της ΒΑ.5)- συνολικά 15.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ECDC, – το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων- οι νέες υποπαραλλαγές θα έχουν μολύνει το 80% του πληθυσμού μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Μάλιστα, η BQ.1, συμπεριλαμβανομένων των υποκατηγοριών της, χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερα σημαντική».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Επικεφαλής του Γραφείου Βιολογικών Απειλών Υγείας και Στρατηγικής Εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Μάρκο Καβαλέρι, ο οποίος ανέφερε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται νέο κύμα με υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Ο κ. Καβαλέρι σημείωσε ότι «οι μολύνσεις και οι νοσηλείες αυξάνονται σε ανθρώπους από 65 ετών και πάνω», ενώ υπογράμμισε ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει και είμαστε ακόμη σε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είπε την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ» καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν ή να προχωρήσουν με τις ενισχυτικές δόσεις, ειδικά όσοι βρίσκονται σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία, η BQ.1 έχει τη δυνατότητα να διαφεύγει σε σημαντικό βαθμό της ανοσολογικής απόκρισης, αλλά από την άλλη, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης συγκριτικά με τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr