Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου

Μητσοτάκης στο Bloomberg: H ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο

O Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης συνέντευξη στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg, στο περιθώριο της παρουσίας του στο Αζερμπαϊτζάν για τις εργασίες της 29ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP29).

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι αλλαγές στην ενεργειακή μετάβαση, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης από την ΕΕ.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, θα ήθελα να βεβαιωθώ ότι η Ευρώπη θα προσφέρει περισσότερη συνεργασία να αλλά και περισσότερους πόρους σε χώρες στην αιχμή του δόρατος της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «παρακολουθώ αυτές τις συναντήσεις εδώ και αρκετά χρόνια και φαίνεται να υπάρχει ένα αν θέλετε σχέδιο που επαναλαμβάνεται και όσον αφορά τις συζητήσεις, από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη φαίνεται να συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές που αφορούν τον κλιματικό μετασχηματισμό και όλοι συνειδητοποιούμε ότι αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να επιταχυνθούν. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μου».

«Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό λόγω και των κλιματικών καταστροφών που είχαμε και των πρόσφατων πλημμυρών και κλιματικών καταστροφών στην Ισπανία. Θα πρέπει λοιπόν να επικεντρωθούμε στη μακροπρόθεσμη άμβλυνση αυτών των δυσκολιών και φυσικά στο να βοηθήσουμε τους λαούς μας να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές καταστροφές. Γι’ αυτό λοιπόν, χρειάζεται χρηματοδότηση. Δεν πρόκειται δηλαδή να βοηθήσουμε μόνο τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τον μετασχηματισμό, αλλά και πιο ώριμες οικονομίες, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες[…]», επισήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Σε σχέση με το τι περιμένει από τον Ντόναλντ Τραμπ, o πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία «φιλική συνομιλία», ενώ σε σχέση με τις θέσεις του σε σχέση με το κλίμα, τόνισε: «Ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει, ελπίζω ότι δεν θα δούμε τις ΗΠΑ να φεύγει από τη συμφωνία του Παρισιού».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο», ενώ σε σχέση με το κλίμα, ανέφερε: «Ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει, ελπίζω ότι δεν θα δούμε τις ΗΠΑ να φεύγει από τη συμφωνία του Παρισιού».