Τρίτη, 22 Οκτωβρίου

Ικανοποιημένη η ομογένεια από τον Σολτς στην Πόλη

Ανακουφισμένη εμφανίζεται η ελληνογερμανική επιχειρηματική κοινότητα από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στην Κωνσταντινούπολη.

 Εκεί ο Γερμανός Καγκελάριος  από την μία μεριά δεν υποσχέθηκε κανένα αεροπλάνο Eurofighter στον Ερντογάν και από την άλλη του επισήμανε αδιαμφισβήτατα  ότι η πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. περνάει μέσα από την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Μας ικανοποιούν πλήρως οι δηλώσεις του Καγκελάριου Σολτς. Βασικός μας στόχος ήταν να μην υπάρξει δέσμευση της Γερμανίας για την πώληση των Eurofighter που τόσο ποθεί ο Ερντογάν. Να μην ξεχνούμε ότι αυτό το αεροπλάνο παράγεται από κοινού από Μεγ. Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία και η Γερμανία είναι η μόνη που θέτει εμπόδια στην πώλησή τους στην Τουρκία μέχρι στιγμής» τόνισε ο Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, Πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW προς τον τύπο και συνέχισε: «Δεν πρέπει επίσης να υποβαθμίσουμε το γεγονός ότι ο Καγκελάριος ευρισκόμενος στην Πόλη υπογράμμισε μέσα από τα τουρκικά ΜΜΕ ότι ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ε.Ε. είναι μονόδρομος και εξαρτάται από την πρόοδο και ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό δεν έγινε ούτε επί Μέρκελ.»

Ενόψει του ταξιδιού του στην Πόλη, ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW είχε αποστείλει στον Καγκελάριο αυστηρή επιστολή καταγράφοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητος για τις αξιώσεις και τις απαιτήσεις του Ερντογάν. Σε αυτήν ο DHW υπενθύμιζε στον Καγκελάριο ότι η Τουρκία λόγω της οικονομικής της κατάστασης είναι εκείνη που έχει πάνω απ΄όλα ανάγκη την Δύση, ότι πουλώντας όπλα στην Τουρκία αυτή απειλεί με αυτά τόσο αντιφρονούντες και αλλοεθνείς στην χώρα της όπως και Χριστιανούς και Εβραίους και ότι αν η Γερμανία θέλει ο λαός να ζει με ασφάλεια στο Ισραήλ δεν μπορεί την ίδια ώρα να φλερτάρει με τον φίλο των δολοφόνων του.