Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου

CNN: Πώς η επίθεση στον Τραμπ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στις αμερικανικές εκλογές

Σοβαρές πολιτικές παρενέργειες αναμένεται να έχει η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ με δεδομένη το πολωμένο κλίμα ενόψει προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ θεωρούνταν ήδη από τους οπαδούς του, όπως σημειώνει το CNNi ως ένας αξεπέραστος ήρωας και αντιμετωπιζόταν με σχεδόν υπερφυσική ευλάβεια στις συγκεντρώσεις του.

Η εικόνα του ως μαχητή που δέχεται συνεχώς επιθέσεις από τους εχθρούς του θα εδραιωθεί τώρα ακόμη πιο βαθιά. Σε μια στιγμή αυτοσυγκράτησης μετά το χτύπημα που δέχθηκε, ο πρώην πρόεδρος φρόντισε να δημιουργήσει μια εμβληματική στιγμή υψώνοντας τη γροθιά του και φωνάζοντας «μάχη, μάχη» ενώ κοιτούσε την κάμερα.

Οι εικόνες αυτές θα μείνουν στην ιστορία και θα εμπλουτίσουν τη μυθολογία του Τραμπ εξίσου με την εικόνα της σύλληψής του στη φυλακή της Ατλάντα.
Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες για μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία ο Τραμπ προηγείτο του Μπάιντεν – ακόμη και πριν η εκστρατεία του προέδρου πέσει σε ελεύθερη πτώση με την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ. Είναι, επίσης βέβαιο ότι η ατμόσφαιρα στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι αυτή την εβδομάδα θα είναι ακόμη πιο εκρηκτική.

Ήδη υπήρξαν εκκλήσεις για έρευνες σχετικά με το πώς ένας ένοπλος – εκτός της περιμέτρου ασφαλείας της συγκέντρωσης – κατάφερε να βάλει στο στόχαστρό του τον Τραμπ, σε μια τεράστια αποτυχία της ασφάλειας που θα συνεχίζεται για μήνες και θα έχει επιπτώσεις σε όλες τις μελλοντικές προεδρικές και προεκλογικές εκδηλώσεις.
Πολλοί πολιτικοί και από τα δύο πολιτικά κόμματος θρηνούν ήδη για την έντονη αναζωπύρωση της πολιτικής ρητορικής μετά από μια ακόμη ανατριχιαστική ένδειξη για το τι μπορεί να παράγει σε ένα έθνος στο οποίο τα όπλα είναι τόσο εύκολα προσβάσιμα. Μένει να δούμε αν το αρχικό σοκ για την απόπειρα, που θα μπορούσε να έχει πολύ χειρότερη κατάληξη, θα μπορέσει να τιθασεύσει μια τοξική πολιτική κουλτούρα στην οποία ο Τραμπ είναι κομμάτι.

«H στοχοποίηση ενός πρώην προέδρου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας λίγες μόλις μέρες αναδειχθεί υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι μια επίθεση στη δημοκρατία και στο δικαίωμα του κάθε Αμερικανού να επιλέγει τους ηγέτες του», σημειώνει ακόμη το CNNi.