Σήμερα, Παρασκευή και 13, η κυβέρνηση καταβάλλει τα 7,935 δισ. ευρώ για την πρόωρη αποπληρωμή των τριών δόσεων των διμερών δανείων (GLF) του πρώτου πακέτου διάσωσης.
Η αποπληρωμή θα γίνει με τη χρήση 5 δισ. ευρώ από το cash buffer που έχει «ξεπαγώσει» ο ESM, ενώ τα υπόλοιπα 2,935 δισ. ευρώ θα προέλθουν από «ελεύθερα» ταμειακά διαθέσιμα.
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022. Η νέα αποπληρωμή δόσης αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του συνολικού χρέους και στη βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας, η οποία έχει πλέον επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα.
Στόχος του υπουργείοy Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι έως το 2030 να έχει εξοφληθεί ένα μεγάλο μέρος αυτών των δανείων, αρκετά νωρίτερα από το 2041 που προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα.
Όπως σημείωνε την Παρασκευή ο οίκος Scope, ανακοινώνοντας την αναβάθμιση της χώρα μας, η Ελλάδα ωφελείται από τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της οικονομίας της, ενώ το συνεχιζόμενο momentum των μεταρρυθμίσεων συνεχίζει να οδηγεί σε μείωση του χρέους.
Στην έκθεση του ο οίκος αξιολόγησης τόνιζε ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και το 2ο υψηλότερο στον κόσμο μετά την Ιαπωνία.
Ωστόσο η μείωσή του κατά 57 ποσοστιαίες μονάδες θεωρείται η ταχύτερη στον κόσμο και ανοίγει το δρόμο για νέες αναβαθμίσεις από Οίκους Αξιολόγησης. Για την πρωτοβουλία της αυτή η Αθήνα έλαβε προ ημερών την έγκριση των μεγάλων πιστωτών της χώρας (ESM και EFSF). Η συμφωνία απαλλάσσει τη χώρα από τόκους περίπου 150 εκατ. ευρώ και επιτρέπει στην Ελλάδα να αξιοποιήσει και μέρος (5 δισ. ευρώ) του «μαξιλαριού» ασφαλείας των 15,7 δισ. ευρώ, το οποίο είχε δημιουργηθεί με εντολή των δανειστών το 2018 και επιβαρύνει με τόκους κάθε χρόνο τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς ακόμα ως τώρα να της επιτρέπεται να τα εξοφλήσει πλήρως.