Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου

Ο Δήμος Διονύσου υποδέχθηκε Γάλλους διευθυντές σχολείων  

Μια εξαιρετική ευκαιρία αλληλογνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων είχαν η Αντιδημαρχία Παιδείας, το Α’ Αρσάκειο Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης και το Γυμνάσιο Δροσιάς, που είχαν την χαρά να υποδεχθούν επτά Διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων από τη Γαλλία…

Η δράση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση της Σχολικής Συμβούλου, Μαρίας Φουσέκα και απεδείχθη μία εξαιρετική ευκαιρία αλληλογνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων.

Οι Γάλλοι φιλοξενούμενοι κκ. Isabelle Atchapa (Lycée Maurice Genevoix, Ingré, Orleans-Tours), Caroline Mondon (Bordeaux Collège), Nora Aitssain (Collège Pierre-Gilles de Gennes, Petite- Forêt, Lille), Azzedine Saoucha (Lycée Blaise Pascal, Villemomble, Creteil), Laid Amrani (Lycée Camille Claudel, Pontault- Combault, Creteil), Guillaume Schiffmann (Collège de la Cammer, Kedange Sur Kammer, Grand Est, Nancy-Metz) και Fouley Koita (Collège Miriam Makeba, Aubervilliers, Paris) παρακολούθησαν πρόγραμμα συναντήσεων, συζητήσεων και παρουσιάσεων στο Α΄ Τοσίτσειο Λύκειο.

Αρχικά η υποδιευθύντρια κ. Ε. Δοδοπούλου συζήτησε με τους φιλοξενούμενους για την οργάνωση του σχολείου, τις υποδομές, τα διδακτικά αντικείμενα, θέματα διοικητικής, διδακτικής και παιδαγωγικής φύσεως, την πλατφόρμα e-arsakeio, τους ομίλους και τις δράσεις εξωστρέφειας του σχολείου.

Οι καθηγητές κ. Εμμ. Φραγκουλοπούλου και κ. Μ. Σαρρής παρουσίασαν τις εθελοντικές, θεατρικές και περιβαλλοντικές δράσεις, η κ. Μ. Γιαννάκη θέματα σχετικά με τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών και τoMUN,  η κ. Ι. Κούρτη τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και την οργάνωση του επαγγελματικού προσανατολισμού, ο κ. Αγγ. Κυριακόπουλος θέματα υποστήριξης, πειθαρχίας και καθοδήγησης των μαθητών καθώς και τον θεσμό του Συμβούλου Σχολικής Ζωής και η κ. Κ. Πρεβενιού τις καλλιτεχνικές -εικαστικές δραστηριότητες του σχολείου.

Ο κ. Ι. Κουμεντάκης παρουσίασε τη σχολική βιβλιοθήκη και την παλαιότατη Γαλλική έκδοση του έργου του Αριστοτέλους Περί Ζώων Μορίων που φιλοξενεί η βιβλιοθήκη. Οι φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν,επίσης, την ομάδα των φιλολόγων κατά την ώρα του Συντονισμού Φιλολογικών Μαθημάτων, όπου η κ. Μ. Δουζίνα, Συντονίστρια Φιλολόγων Λυκείου, τους μίλησε για το έργο του Συντονισμού. Ακολούθησε γεύμα το οποίο προσέφερε ο Διευθυντής του Α’ Τοσιτσείου Λυκείου κ. Χρήστος Δευτεραίος, που συνοδευόμενος από την καθηγήτρια Γαλλικής κ. Β. Γούναρη είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τους επισκέπτες και να συζητήσει μαζί τους για ποικίλα θέματα.

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024, οι Γάλλοι Διευθυντές επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο Δροσιάς, όπου τους υποδέχθηκε η Διευθύντρια κ. Ειρ. Πολίτη και ο Σύλλογος των Διδασκόντων με τα μέλη του οποίου οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να έχουν σύντομη ανταλλαγή απόψεων. Οι κυρίες Μπέσυ Γιαννοπούλου  και Έλλη Τζαβάρα παρουσίασαν  όψεις της σχολικής ζωής. Στη συνέχεια έγινε συγκριτική παρουσίαση, από τη Διευθύντρια, της διάρθρωσης της εκπαίδευσης, των διδασκόμενων μαθημάτων και της εν γένει λειτουργίας ενός δημόσιου ελληνικού σχολείου σε σχέση με το γαλλικό σύστημα. Στη συζήτηση δόθηκε έμφαση στη διαχείριση των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και Μαθησιακές Δυσκολίες και  κρουσμάτων σχολικού εκφοβισμού καθώς επίσης στην προετοιμασία των σχολείων για ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές. Η συζήτηση επεκτάθηκε στα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των στελεχών της εκπαίδευσης και το ρόλο της ηγεσίας στη διαμόρφωση θετικού κλίματος στη σχολική μονάδα όπως και σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η επίσκεψη των Γάλλων εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού κ. Βόνη Βιθυνού εκ μέρους του Δήμου Διονύσου, στο οποίο εκπροσωπήθηκαν το Α΄ Αρσάκειο Τοσίτσειο ΓΕΛ και το Γυμνάσιο Δροσιάς. Γύρω από το φιλόξενο ελληνικό τραπέζι, γεμάτο με παραδοσιακά εδέσματα, δόθηκε η ευκαιρία για γόνιμη και ευχάριστη συζήτηση.

Οι Γάλλοι επισκέπτες είχαν, ακόμη, την ευκαιρία να γνωρίσουν την ελληνική ιστορία, να δουν όψεις και σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της σύγχρονης Αθήνας και και να περιηγηθούν στα σημαντικότερα μνημεία της, για μία επιτόπια γνωριμία με τον αρχαίο και σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό. Επισκέφθηκαν επίσης την Ύδρα με συντρόφους τον ήλιο και τον καλό καιρό.

Η επίσκεψη αυτή έδωσε στους εκπαιδευτικούς και στους εμπλεκόμενους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης την ευκαιρία για μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών με τους εκπροσώπους της Γαλλικής εκπαίδευσης και κουλτούρας, με την οποία ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός συνδέεται με ακατάλυτους δεσμούς, από τον καιρό του Διαφωτισμού και της Ελληνικής Επανάστασης ακόμη. Ελλάδα και Γαλλία υπήρξαν ανέκαθεν σπουδαίες πηγές του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και ανθρωπισμού και της φιλελεύθερης, δημοκρατικής  σκέψης και σημαντικά μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Στη μνήμη και στην καρδιά μας θα μείνουν χαραγμένα το χαμόγελο, η ζεστασιά και η ευγένεια των επισκεπτών μας, που άφησαν μία αξέχαστη εντύπωση με την εμβρίθεια, τον επαγγελματισμό και την συγκρότησή τους. Ευχόμαστε αυτή η επίσκεψη εργασίας να αφήσει και σε εκείνους όμορφες αναμνήσεις και να τροφοδοτήσει μία μακρόχρονη συνεργασία με τους ίδιους και τα σχολεία τους.