Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου

Μετρά τις πληγές της η Αττική

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus έδωσε νέα στοιχεία για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 11 Αυγούστου στη βορειοανατολική Αττική και εστίες τις οποίες βρίσκονται ακόμη ενεργές σε διάσπαρτα σημεία.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, συνολικά κάηκαν τουλάχιστον 10.000 εκτάρια (100.000 στρέμματα).

Μετρά τις πληγές της Αττική

Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα κρίσιμα μέτωπα στην Αττική η οποία μετρά ήδη τις πληγές της από την πύρινη λαίλαπα. Η έκταση της καταστροφής που υπέστησαν περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής φέρνει στην επιφάνεια τις μεγάλες ευθύνες για την αποτυχία να ελεγχθεί άμεσα η μεγάλη φωτιά που εισέβαλε ακόμη και στον οικιστικό ιστό μεγάλων Δήμων, όπως η Πεντέλη, τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι και ο Γέρακας. Κάτι πρωτοφανές, σε ότι αφορά την έκτασή του, για τις τελευταίες δεκαετίες.

Στο μεταξύ, τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι από χθες, Δευτέρα, στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίρια με ζημιές από την πυρκαγιά στην Αττική. Χθες ήταν στο Δήμο Μεγαραίων. Σήμερα έχουν ξεκινήσει από το πρωί σε περιοχές των Δήμων Μαραθώνα, Πεντέλης, Παλλήνης και Ραφήνας – Πικερμίου, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συνεννόησης με τους Δήμους. Αυτή τη στιγμή έχουν ενεργοποιηθεί 20 κλιμάκια αυτοψιών της ΓΔΑΕΦΚ. Το έργο συνεχίζεται όλη την ημέρα καθώς και τις επόμενες, ανάλογα και με τις υποδείξεις των Δήμων για τα ζημιές σε κτίρια.

Κικίλιας: Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο στη ΒΑ Αττική, αλλά διάσπαρτες εστίες

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο 40 ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, αλλά διάσπαρτες εστίες, τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλιας και τόνισε ότι το νέο δόγμα με την χρησιμοποίηση των drones, μπροστά στις συνθήκες που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, συνάντησε μεγάλες δυσκολίες, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Ανέφερε ότι πήραν μέρος 702 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα, 35 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία για το συντονισμό τους), εθελοντές, αστυνομία, στρατός, δασάρχες και δασικοί εργάτες, η Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι και με τη βοήθεια του 112, εκκένωσαν και διέσωσαν 45 περιοχές.

Δήλωσε ότι έπνεαν άνεμοι 7 και 8 μποφώρ και υπήρχε παρατεταμένη ξηρασία.