Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου

Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο: Αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις περιοχών

Διαδοχικά είναι τα μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις περιοχών που βρίσκονται κοντά στο πύρινο μέτωπο στον Βαρνάβα. 

Η φωτιά που ωθούμενη από ισχυρούς ανέμους πήρε μεγάλες διαστάσεις και καλύπτει μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων κατευθύνεται προς τον Μαραθώνα ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνιο αγώνα για να μην επεκταθεί περισσότερο και απειλήσει οικισμούς.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε περίπου στις 3 το μεσημέρι στην περιοχή του Βαρνάβα και κινείται με μεγάλη δυναμική μέσα στις χαράδρες. Διαδοχικά είναι τα μηνύματα από το 112 και οι εκκενώσεις γειτονικών περιοχών, ενώ μια γιγανιαία επιχείρηση της Πυροσβεστικής βρίσκεται στο μέτωπο και προσπαθεί να περιορίσει τις φλόγες.

Στον Βαρνάβα κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα απεγλωβίστηκαν δεκάδες άτομα που παγιδεύτηκαν με τα αυτοκίνητά τους στις φλόγες, ενώ οκτώ άτομα οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς τα ανατολικά της Σταμάτας (μακριά προς το παρόν από την Σταμάτα), παρόλα αυτά οι ισχυροί άνεμοι – πάνω από 7 μποφόρ – αλλάζουν συνεχώς φορά.

Αναμένεται να δοθεί ολονύχτια μάχη καθώς σύμφωνα με τις προγνώσεις οι άνεμοι θα συνεχίσουν να είναι παρά πολύ ισχυροί και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην πυρκαγιά στον Βαρνάβα επιχειρούν 400 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Από αέρος επιχειρούσαν περιοδικά μέχρι να πέσει το φως της ημέρας 26 εναέρια μέσα, 15 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.