Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου

Βουλή: Ποιο ψήφισαν υπέρ και ποιοι κατά στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια;

Με μεγάλη πλειοψηφία, 176 ψήφους υπέρ, εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, το νομοσχέδιο της Βουλής για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ισότητα στο γάμο. Οι προωθούμενες διατάξεις εξασφάλισαν ευρύτατη στήριξη πέντε κοινοβουλευτικών ομάδων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας).

Ως προς τα πολιτικά συμπεράσματα που εξάγονται από τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την Ισότητα στον Γάμο και την ψήφισή του, από την πλευρά της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται ότι μεγάλος νικητής από την κοινοβουλευτική διαδικασία αναδεικνύεται ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης.

Όπως εξηγοούν οι ίδιες πηγές, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την κυβέρνηση με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού γίνεται νόμος του κράτους ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα τους στην τεκνοθεσία, ένα θέμα το οποίο πριν από μερικά χρόνια θα αποτελούσε «ταμπού» για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα την πιο συντηρητική πτέρυγά της, την οποία κατά κύριο λόγω εκφράζει πολιτικά η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, το γεγονός ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου «πέρασε» με ευρεία πλειοψηφία από το ελληνικό κοινοβούλιο, έχει επίσης σαφείς συμβολισμούς.