Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου

Capital Economics: ”Ελλάδα και Ισπανία θα λάμψουν το 2024 στην Ευρωζώνη”

H Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τις καλύτερες επιδόσεις εντός της ευρωζώνης, όπως και η Ισπανία, για τα επόμενα δύο χρόνια και το δημόσιο χρέος της θα μειωθεί. Αυτή είναι η εκτίμηση της Capital Economics για την πορεία των επιμέρους οικονομιών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του outlook για το 2024 (που δημοσιεύθηκε αρχικά στις 12 Δεκεμβρίου 2023), μετά και τα τελευταία στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από την περιοχή.

Όπως αναφέρει η Capital Economics, η ευρωζώνη θα συνεχίσει να βρίσκεται σε γενικές γραμμές στάσιμη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις των νοικοκυριών και η δημοσιονομική πολιτική γίνεται αυστηρότερη.

Ο βασικός πληθωρισμός έχει ήδη υποχωρήσει απότομα και θα πλησιάσει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για το μεγαλύτερο μέρος του 2024. Αν και η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή, υποχωρεί και το επίπεδο των κενών θέσεων μειώνεται από τα πρόσφατα υψηλά της. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση του δομικού πληθωρισμού σε καθοδική πορεία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Capital Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει έναν κύκλο χαλάρωσης της πολιτικής γύρω στον Απρίλιο και προβλέπει ότι θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων από 4% σήμερα σε περίπου 2,25% έως το τέλος του 2025.