Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου

Οικονομία: Σε τι ποσό έχει φτάσει το ελληνικό χρέος;

Στο νέο σημείωμα της UBS καταγράφεται αναλυτικά η δυναμική του χρέους της Ευρωζώνης, για το β’ τρίμηνο του 2023, αναλυτικά ανά χώρα και τομέα (κυβερνήσεις, νοικοκυριά, μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα). Το συνολικό ελληνικό χρέος καταγράφεται στα 657 δισ. ευρώ, που συνολικά αντιπροσωπεύει το 305,8% του ΑΕΠ, ενώ η τράπεζα εντοπίζει μείωση του χρέους της Ευρωζώνης ως προς το ΑΕΠ, παρά την άνοδο των επιτοκίων.

UBS: Υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ιταλία, Κύπρο, Φινλανδία, Σλοβακία, Εσθονία

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,4% στο 90,3%, αλλά ως τέτοιο εξακολουθεί να είναι 6,2% υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία. Σε αντίθεση με την περιφερειακή τάση, το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ αυξήθηκε σε πέντε χώρες: στην Ιταλία (+1,5% στο 142,2%), Κύπρος (+2,2% στο 85,3%), Φινλανδία (+1,3% στο 74,6%), Σλοβακία (+1,9% στο 59,6%) και Εσθονία (+1,3% στο 18,5%).

Από τις παραπάνω χώρες Ιταλία και Κύπρος είχαν αύξηση λόγω του υψηλότερου κρατικού χρέους, Φινλανδία και Μάλτα λόγω του υψηλότερου χρέους στον χρηματοοικονομικό κλάδο, η Σλοβακία λόγω κρατικού χρέους και χρέους του χρηματοοικονομικού κλάδου, η Λιθουανία λόγω του χρέους των νοικοκυριών και του κρατικού χρέους και η Εσθονία λόγω αύξησης του χρέους όλων των κατηγοριών.

Παράλληλα, το συνολικό χρέος των νοικοκυριών της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,7% στο 55,2%, ενώ το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 1,1% στο 97% και το χρέος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά 0,6% στο 107,6%.

Η χαρτογράφηση του ελληνικού χρέους

Αναφορικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος αυτό ανέρχεται στο 166,5% του ΑΕΠ, σημειώνοντας εμφανώς σημαντική μείωση από το 209,8% του ΑΕΠ που είχε καταγραφεί στο α’ τρίμηνο του 2021. Το ιδιωτικό χρέος σύμφωνα με την UBS αντιστοιχεί στο 96,6% του ΑΕΠ, με υψηλό το 129,7% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2021, το χρέος των νοικοκυριών μειώθηκε στο 43% του ΑΕΠ, του μη χρηματοοικονομικού τομέα στο 53,6% του ΑΕΠ και τέλος των χρηματοοικονομικών εταιρειών στο 12,7%.

Ταυτόχρονα, η τράπεζα προσθέτει ότι ο αποπληθωριστής ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι ήπιος (5,4% σε επίπεδο έτους), κάτι που σημαίνει ότι η μείωση του χρέους οφείλεται περισσότερο στην υψηλή ανάπτυξη αλλά και στις προσπάθειες προσαρμογής.

ΠΗΓΗ: POWERGAME.GR