Σάββατο, 27 Ιουλίου

Μαϊχόσογλου: «Τα πλευρικά διόδια δεν έχουν θέση στην Κηφισιά και το Διόνυσο»

Αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο κατασκευής σταθμών πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου έρχονται και πάλι οι τοπικές κοινωνίες των Δήμων Κηφισιάς και Διονύσου. Το θέμα που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια επανήλθε στην επικαιρότητα από τον αρμόδιο Υφυπουργό Υποδομών, με αφορμή την ανάγκη κατασκευής νέας γέφυρας στην Βαρυμπόμπη. Ο Νίκος Ταχιάος δήλωσε πάντως ότι δεν είναι σε θέση την παρούσα στιγμή να πει αν θα τοποθετηθούν σταθμοί διοδίων, καθώς θα πρέπει να γίνει διαβούλευση με τις τοπικές αρχές.

Η σταθερή θέση των Δήμων Διονύσου και Κηφισιάς κατά της λειτουργίας πλευρικών διοδίων στα δύο σημεία της Εθνικής Οδού τηρείται και από τους εκλεγμένους Δημάρχους.

Μιλώντας στο Reader η νέα Δήμαρχος Διονύσου, Κατερίνα Μαϊχόσογλου, τονίζει ότι «τα πλευρικά διόδια δεν έχουν θέση σε περιοχές όπως η Κηφισιά και ο Διόνυσος, οι οποίες αποτελούν συνέχεια του αστικού ιστού και το σύνολο των κατοίκων τους δραστηριοποιούνται και εργάζονται στην Αθήνα».

Έκανε λόγο για τεράστια οικονομική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τόνισε ότι θα δρομολογηθεί συνάντηση των Δημάρχων με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. 

Η κατασκευή νέας γέφυρας στη Βαρυμπόμπη και η τοποθέτηση πλευρικών σταθμών διοδίων ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα. Με δεδομένη την εκλογή σας και τις παλαιότερες κινητοποιήσεις δημοτών και δημοτικών αρχών Διονύσου και Κηφισιάς, ποια είναι η θέση σας επί του θέματος; Οι αντιρρήσεις έχουν να κάνουν και με την οικονομική αλλά και με την κυκλοφοριακή επιβάρυνση; 

Η θέση μας παραμένει αρνητική στην τοποθέτηση πλευρικών διοδίων. Έχει δε διατυπωθεί τόσο από εμένα προσωπικά στα πλαίσια της συμμετοχής μου ως Δημοτική Σύμβουλος στην Διαδημοτική Επιτροπή Διονύσου – Κηφισιάς όσο και στις θέσεις της παράταξής μας προεκλογικά. Είναι σαφές ότι τα πλευρικά διόδια δεν έχουν θέση σε περιοχές όπως η Κηφισιά και ο Διόνυσος οι οποίες αποτελούν συνέχεια του αστικού ιστού και το σύνολο των κατοίκων τους δραστηριοποιούνται και εργάζονται στην Αθήνα.

Η οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων είναι τεράστια καθώς οι μετακινήσεις από και προς Αθήνα μέσω του μοναδικού σημαντικού οδικού άξονα της Εθνικής Οδού είναι καθημερινή. Όσο για το κυκλοφοριακό πρόβλημα πραγματικά ειδικά στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου θα δημιουργηθεί χάος εάν αναλογιστεί κανένας ότι με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς διόδια ή έξοδος προς την Εθνική οδό αλλά και η είσοδος διαρκεί σε ώρες αιχμής έως και 20-25 λεπτά. Επομένως και τα δύο ζητήματα είναι εξίσου σημαντικά.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, ανέφερε ότι το κράτος καταβάλλει στον παραχωρησιούχο αποζημίωση 25 εκατ. ευρώ για την μη λειτουργία σταθμών διοδίων στα σημεία. Χρήματα άρα που επιβαρύνουν όλους τους φορολογούμενους και όχι μόνο τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου. Μήπως αυτό είναι άδικο;
 
Ενδεχομένως  να έχει μια δόση αδικίας όπως το θέτετε. Δεν μπορούμε όμως να διορθώσουμε μια αδικία με μια καινούργια αδικία. Καταλαβαίνω και το κομμάτι των συμφερόντων της εταιρείας εκμετάλλευσης  και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει οδηγό στο συγκεκριμένο θέμα. Αντικειμενικά δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν διόδια ουσιαστικά μέσα σε πόλη. Πρέπει να μελετήσουμε εκ νέου το θέμα και να δοθεί οριστική και αμετάκλητη λύση για τους Δημότες Κηφισιάς και Διονύσου.  

Έχετε έρθει ή θα έρθετε σύντομα σε επαφή με τον εκλεγμένο Δήμαρχο Κηφισιάς, κ. Ξυπολυτά, για αυτό το θέμα αλλά και άλλα που αφορούν τους δύο όμορους Δήμους; Επίσης σκοπεύετε να συναντηθείτε με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών;

Βεβαίως έχουμε έρθει σε επαφή και προσωπικά και στα πλαίσια της Διαδημοτικής επιτροπής. Η θέση μας είναι κοινή και στόχο έχουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το θέμα. Προφανώς και θα απαιτηθεί συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, την οποία και θα δρομολογήσουμε από κοινού.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάζετε ως νέα δημοτική αρχή;

Θεωρώ πως το πλέον θεμελιώδες θέμα στον Δήμο μας είναι το χαμηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου και η απαξίωση των θεσμών με πρώτο υπεύθυνο την παρούσα Δημοτική Αρχή. Έχουμε φτάσει στο σημείο ο απλός πολίτης να μην εμπιστεύεται σε κανένα θέμα την Διοίκηση του Δήμου. Αυτό αυτόματα οδηγεί στην οπισθοδρόμηση. Πρέπει εδώ και τώρα να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη, να επικοινωνήσουμε μαζί του. Να τον κάνουμε ενεργό.

Στα θέματα τώρα που απασχολούν τον πολίτη και τις προτεραιότητές μας είναι σαφέστατα το Οικιστικό-Δασικό, η αποχέτευση, το θέμα των Λατομείων, το κυκλοφοριακό αλλά σαφώς και  η καθαριότητα.