Τετάρτη, 19 Ιουνίου

Πρωτοπόρα στην “πράσινη μετάβαση” η Ελλάδα – Στόχος για 80% ενέργεια από ΑΠΕ έως το 2030

H ανακοίνωση ενός νέου προγράμματος για την κυκλική οικονομία και για την υιοθέτηση των κριτηρίων ESG στη στρατηγική των επιχειρήσεων, το προσεχές διάστημα, σε συνδυασμό με την επίτευξη του εθνικού στόχου για παραγωγή από ΑΠΕ του 80% της ενέργειας στην Ελλάδα ως το 2030 και τη διατήρηση της προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις θα συμβάλλουν ώστε η χώρα μας να είναι πρωτοπόρος στην πράσινη μετάβαση.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στο 27th ANNUAL ECONOMIST GOVERNMENT ROUNDTABLE ενώ υπογράμμισε ότι πρωτίστως αυτό που χρειάζεται είναι ισχυρή κυβέρνηση και ισχυρή πολιτική βούληση για να γίνουν όσα απαιτούνται.

Ο υπουργός συνέχισε πως για τη συμμόρφωση με τους στόχους ESG απαιτούνται χρήματα και εκπαίδευση και ήδη υπάρχουν εργαλεία και κίνητρα στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής ενώ σημείωσε ότι η επίτευξη του στόχου για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ κατά 80% σημαίνει και λιγότερες εκπομπές διοξειδίου για τη βιομηχανία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, τώρα, είναι ο σωστός χρόνος για να επενδύσουν οι επιχειρηματίες στην χώρα μας καθώς έχει διαμορφωθεί ένα σταθερό περιβάλλον και διατηρείται η στοχοπροσήλωση για μείωση της γραφειοκρατίας και συνέχισης των διαρθρωτικών αλλαγών ενώ η χώρα μας καθίσταται και πυλώνας σταθερότητας σε όλη την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και Μεσογείου.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι σκοπός είναι να διατηρηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη σε μια περίοδο γεωπολιτικών ανακατατάξεων, με ένα καταστροφικό πόλεμο στην Ευρώπη, με μία πολύ εύθραυστη κατάσταση στη Μ. Ανατολή κι ενώ βγαίνουμε από την ενεργειακή κρίση και την πανδημία. «Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός πως ότι πετύχαμε έγινε ενώ αντιμετωπίζαμε τις κρίσεις» όπως είπε και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα είναι να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση, η σύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία και να μεταμορφωθεί η χώρα μας σε hub στη ΝΑ Ευρώπη.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την Ελλάδα και την Κύπρο, Αντρέα Μοράρου υπογράμμισε ότι «ο μετασχηματισμός της Ελλάδας ήταν τρομερά επιτυχημένη ιστορία» και τόνισε ότι με την προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαιτέρα στη δικαιοσύνη, η χώρα θα εξακολουθήσει να είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Επιπλέον σημείωσε την ικανοποίηση της EBRD για την αλλαγή νοοτροπίας της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση καθώς, όπως είπε, το 55% των δανείων της τράπεζας στη χώρα μας αφορά επενδύσεις με κλιματικά κριτήρια ενώ σημείωσε πως, από την Ελλάδα προήλθε και το πρώτο πράσινο ομόλογο βιωσιμότητας. Επιπλέον, σχετικά με τα κριτήρια ESG, σημείωσε τη σημασία που πρέπει να δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γι αυτό το σκοπό, όπως είπε, παράγεται συμβουλευτική διαδικασία ενώ υπάρχει και συμβουλευτική κυβερνήσεων για τα ΣΔΙΤ άρδευσης κλπ

Η δυναμική στην ελληνική οικονομία υπάρχει και πρέπει να τη διατηρήσουμε να συνεχιστεί η εξωστρεφής πορεία της, όπως σημείωσε η ίδια, ενώ πρόσθεσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι κορυφαίο εργαλείο για την κινητοποίηση επενδυτών καθώς στη χώρα υπάρχει ένα επενδυτικό κενό 100 δις ευρώ ενώ υπογράμμισε ότι η μόχλευση είναι χαμηλά και πρέπει να διαφοροποιηθούν οι πηγές χρηματοδότησης.

Τέλος, σημείωσε ότι η ΕΒRD είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα και εκτιμά ότι πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα η ψηφιοποίηση κυρίως για την εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού και να υπάρξει αλλαγή στο μετασχηματισμό της εκπαίδευσης καθώς απαιτούνται, πλέον, διαφορετικές δεξιότητες ενώ πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και στην υγεία αλλά κυρίως στη δικαιοσύνη «όπου υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Να εκκαθαρίζονται γρήγορα» όπως είπε.

* με πληροφορίες απο το ΑΠΕ ΜΠΕ