Σάββατο, 27 Ιουλίου

Ανάλυση: Το μήνυμα της κάλπης στον Διόνυσο ήταν «ανανέωση εδώ και τώρα»

Στο παρελθόν ανήκει από χθες βράδυ ο Α’ γύρος των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, με τον Διόνυσο να συμπεριλαμβάνεται στους Δήμους εκείνους που θα πρέπει να περιμένουν άλλες επτά ημέρες ακόμα ώστε να προκύψει ο νέος ή η νέα Δήμαρχος.

Αυτό διότι κανείς δεν εκ των συνδυασμών που έλαβαν μέρος δεν συγκέντρωσε το ”μαγικό” 43%, με αποτέλεσμα όλα να κριθούν στον β’ γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Πρώτος το νήμα έκοψε χθες με ποσοστό 35% ο Δήμαρχος, Γιάννης Καλαφατέλης και στην δεύτερη θέση βρέθηκε η Κατερίνα Μαϊχόσογλου με ποσοστό 30%. Οι δυο τους είναι που θα δώσουν λοιπόν την μάχη του β’ γύρου ώστε να αποκτήσει ο Διόνυσος την επόμενη δημοτική του αρχή. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Κουριδάκης με ποσοστό 16%, για να ακολουθήσει ο Νικόλαος Καρυστινός με ποσοστό 11% και ο Τεύκρος Παντέλογλου με ποσοστό 6%.

Είναι προφανές λοιπόν πως βρισκόμαστε ενώπιον ενός πολύ μεγάλου ντέρμπι. Αυτό που όμως πρέπει να διακρίνουμε βάσει του αποτελέσματος, είναι πως στον Δήμο Διονύσου μοιάζει ολοφάνερο το αίτημα για αλλαγή.

Ναι πράγματι ο Δήμαρχος, Γιάννης Καλαφατέλης έκοψε πρώτος το νήμα, ωστόσο αν κάποιος παρατηρήσει τι ακριβώς συνέβη με εκλεγμένους Δημάρχους σε άλλους Δήμους του Λεκανοπεδίου, τότε θα διαπιστώσει πως στο επιτελείο του κ. Καλαφατέλη πρέπει να προβληματιστούν ιδιαίτερα.

Να μιλήσουμε με παραδείγματα; Στον Πειραιά ο νυν Δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης έλαβε ποσοστό 70%. Αντίστοιχο ποσοστό έλαβε και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στον Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. Στο Δήμο Γλυφάδας, ο Γιώργος Παπανικολάου συγκέντρωσε ποσοστό 83%. Στον Δήμο Περιστερίου ο Ανδρέας Παχατουρίδης ποσοστό 77%. Στον Δήμο Αλίμου ο Ανδρέας Κονδύλης ποσοστό 69%.

Πρακτικά λοιπόν, τι μήνυμα έλαβαν οι παραπάνω Δήμαρχοι; Πως η συντριπτική πλειοψηφία στηρίζει το έργο τους και της πράξεις τους. Κάτι που δεν μπορεί να το ισχυριστεί τουλάχιστον επί του παρόντος ο Γιάννης Καλαφατέλης, ο οποίος είδε μόλις το 35% του εκλογικού κοινού να τον στηρίζει, με το 65% να μοιράζεται στις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις.

Το αποτέλεσμα της κάλπης δείχνει πως στον Διόνυσο ανοίγει σιγά-σιγά ο δρόμος της αλλαγής και την ανανέωσης. Ένα πρώτο βήμα έγινε χθες. Ένα ακόμα μεγαλύτερο χρειάζεται εντός ολίγων ημερών, απαιτώντας τις απαραίτητες συγκλίσεις και συναινέσεις.

Όπως προαναφέραμε, οι αντιπολιτευόμενοι συνδυασμοί κατέγραψαν ποσοστό σχεδόν διπλάσια από αυτό της νυν Δημοτικής Αρχής. Μοιάζει σαν το 35% να είναι το ”ταβάνι” του κ. Καλαφατέλη που πλέον αδυνατεί να πείσει περισσότερους, με αποτέλεσμα για τους συνδυασμούς που δεν προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο, να έχουν θεωρητικά έναν και μόνο δρόμο για την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η εβδομάδα που ξεκίνησε θα περιλαμβάνει ένα ”κατακόκκινο” πολιτικό θερμόμετρο.