Σάββατο, 27 Ιουλίου

Οικιστικό: 4 χρόνια υποχωρήσεων χωρίς καμία προστασία για τους οικισμούς του Δήμου Διονύσου

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

4 χρόνια υποχωρήσεων χωρίς καμία προστασία για τους οικισμούς του Δήμου Διονύσου.

Υποχώρηση 1η 

Η προηγούμενη δημοτική αρχή του Δημάρχου Ζαμάνη (2014-2019) είχε επιλέξει να στείλει ολόκληρο τον Δήμο Διονύσου συμπεριλαμβανομένων και  όλων του των οικισμών με πορτοκαλί περίγραμμα στο ΥΠΕΝ, εμφανίζοντας όλες τις περιοχές αυτές ως εντός σχεδίου – εντός οικισμού περιοχές. Λειτούργησε κατά πολλούς μαξιμαλιστικά και ίσως αντισυμβατικά  διότι κάτι τέτοιο αν και είναι και απολύτως σωστό και δίκαιο αμφισβητείται εδώ και μια εικοσαετία νομικά από το κεντρικό κράτος. Με τον τρόπο αυτό εκμεταλλευομένη την έως και σήμερα ισχύουσα νομοθεσία δεν επέτρεπε στο δασαρχείο εντός των περιοχών αυτών να δώσει δασικό χαρακτήρα μέσω των δασικών χαρτών. Η παρούσα δημοτική αρχή τορπίλισε τη θέση αυτή ανοίγοντας έναν διάλογο με το δασαρχείο εκ του μηδενός δίνοντάς του έτσι την δυνατότητα να παρακάμψει και να αγνοήσει πλήρως τα σταλθέντα περιγράμματα.  Η ενέργεια αυτή έγινε  χωρίς προηγουμένως να πάρει ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ για την προστασία των οικισμών.

Υποχώρηση 2η 

Η κυβέρνηση θέσπισε την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) για την καλύτερη αντιμετώπιση όλων των ανοιχτών οικιστικών –πολεοδομικών προβλημάτων, προσδιορίζοντας χρήσεις γης  κατά  παρόμοιο τρόπο με τα παλαιότερα ΓΠΣ (γενικά πολεοδομικά σχέδια). Ο Δήμος Διονύσου με πρόταση της σημερινής δημοτικής αρχής ζήτησε την εκπόνηση επτά διαφορετικών ΤΠΣ  με στόχο η κάθε δημοτική ενότητα να αντιμετωπιστεί αυτοτελώς και να μπορεί να διεκδικήσει τη μέγιστη δυνατή προστασία της. Από την θέση της αυτή η παρούσα δημοτική αρχή υποχώρησε χωρίς να πάρει ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ για την προστασία των οικισμών.

Υποχώρηση 3η 

Η δημοτική αρχή συμφώνησε με το υπουργείο στην εκπόνηση ενός ενιαίου ΤΠΣ για όλο το Δήμο Διονύσου. Επειδή όμως με αυτήν  την διαδικασία ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλες περιοχές του Δήμου μας να εμφανιστούν με δασικό χαρακτήρα, ήταν κοινή συμφωνία και διαπίστωση όλων των πλευρών του δημοτικού συμβουλίου, πως ΠΡΙΝ την εκπόνηση του ενιαίου ΤΠΣ θα έπρεπε να προηγηθεί η ρύθμιση  μέσω Προεδρικών Διατάξεων όλων των οικισμών του Δήμου μας ώστε να είναι προστατευμένοι από το ΤΠΣ που θα εξελισσόταν.  Η παρούσα δημοτική αρχή υποχώρησε ΚΑΙ από τη θέση αυτή χωρίς να πάρει ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ για την προστασία των οικισμών.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή – Διοίκηση Καλαφατέλη –  επέλεξε μεριά, δεν είναι με τη μεριά των πολιτών του δήμου αλλά με αυτή του κράτους και των μελετητών, εφόσον δεν έχει κανένα λόγο στην εκπόνησή του ενιαίου ΤΠΣ παρά μόνο γνωμοδοτικό. Η μοναδική της πρεμούρα ήταν η ανάθεση της σχετικής μελέτης ύψους 1.500.000 ευρώ περίπου χωρίς να έχει καμία δυνατότητα πέρα από αυτή της έκφρασης γνώμης. Ο θεός να βάλει το χέρι του για τις περιουσίες των κατοίκων του Δήμου Διονύσου. 

Αγγελική Πέππα

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος

Δήμου Διονύσου