Σάββατο, 27 Ιουλίου

Δήμος Διονύσου: Απόφαση των δημοτών η αλλαγή σελίδας

Ακολουθεί άρθρο από την ιστοσελίδα SBCTV.GR

__________________________________________________________________________

Έτοιμος για τη μεγάλη αλλαγή είναι ο δήμος Διονύσου στις εκλογές της Κυριακής. Μετά τα τέσσερα χρόνια αδιαφορίας και εγκατάλειψης από τη δημοτική αρχή Καλαφατέλη, ήρθε η ώρα του «λογαριασμού» με τους δημότες, που… δεινοπάθησαν από κακοκαιρίες, πλημμύρες, φωτιές αλλά και ταλαιπωρήθηκαν σε καθημερινή βάση, να αποφασίζουν για αλλαγή σελίδας στον δήμο.

Η δεύτερη θητεία Καλαφατέλη στον Διόνυσο στιγματίστηκε από τη αποτυχημένη διαχείριση των δυο κυμάτων κακοκαιρίας που έπληξαν την περιοχή, τη «Μήδεια» το 2021 και την «Ελπίδα» το 2022, από τα ελλιπή μέτρα πυροπροστασίας, που στοίχησαν σπίτια και εκατοντάδες στρέμματα στο Κρυονέρι και στη Σταμάτα αλλά και άφησαν περιθώριο να απειληθούν κατοικίες πριν ένα μήνα, και από τη γενικότερη αδιαφορία σε ζητήματα υποδομών, ασφάλειας και καθαριότητας.

Στο έλεος του χιονιά…

Ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας αναδείχθηκε σε αχίλλειο πτέρνα της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Γ. Καλαφατέλη ότι ο μηχανισμός του δήμου ήταν πανέτοιμος να αντιμετωπίσει τη σφοδρή κακοκαιρία, ήρθε η πραγματικότητα να τον διαψεύσει: Εκατοντάδες οικογένειες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό ακόμα και για 20 ημέρες, δεκάδες δέντρα έπεσαν αποκόπτοντας τις συγκοινωνίες και η διάνοιξη των δρόμων άργησε απελπιστικά ενώ η απουσία συντονισμού των δράσεων φάνηκε από το γεγονός ότι τα εκχιονιστικά άνοιγαν μεν τους δρόμους αλλά δεν ακολουθούσαν τα οχήματα με το αλάτι για να κάνουν ασφαλές το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα οι δρόμοι της Άνοιξης, της Δροσιάς και του Διονύσου να μετατραπούν σε ένα απέραντο και επικίνδυνο παγοδρόμιο.

Κι αν ο ίδιος προσπάθησε να επιρρίψει την αποκλειστική ευθύνη για το μπάχαλο στην κεντρική διοίκηση, στη ΔΕΔΔΗΕ ή την Περιφέρεια, ήρθε η αποκάλυψη πως ο δήμος είχε αμελήσει να εφοδιαστεί με γεννήτριες τόσο στο υδραγωγείο όσο και στο δημαρχείο! Το συντονιστικό κέντρο στην «καρδιά» του δήμου έμεινε… τυφλό και κουφό, με τους υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών να αδυνατούν να συνεννοηθούν για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης.

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα και έναν χρόνο αργότερα, στην κακοκαιρία «Ελπίδα», οι δημότες Διονύσου έγιναν θεατές στο ίδιο έργο. Αρκούσε μια χιονόπτωση κάποιων ωρών για να κλείσουν και πάλι οι δρόμοι και να καταρρεύσουν οι συγκοινωνίες. Τα δεκάδες μηχανήματα που κόστισαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και διαφημίστηκαν από τον κ. Καλαφατέλη και τα μέλη της δημοτικής διοίκησης έκαναν… βόλτες στους κεντρικούς, αποφεύγοντας τις… κακοτοπιές στους δευτερεύοντες δρόμους, αφήνοντας αποκλεισμένους εκατοντάδες πολίτες. «Βροχή» οι καταγγελίες και τα παράπονα από τους αγανακτισμένους δημότες, που έφτασαν στο σημείο να νοικιάζουν(!) οχήματα τύπου bodcat, για να κατορθώσουν να έρθουν σε επαφή με τον «έξω κόσμο»… Μια ευθύνη της δημοτικής αρχής, που για ακόμα μια φορά κατόρθωσε να περάσει κάτω από τον πήχη των ελάχιστων προσδοκιών.

Για να κατευνάσει την οργή των δημοτών, των οποίων οι ζωές κινδύνεψαν στην κακοκαιρία Μήδεια, ο κ. Καλαφατέλης βρήκε τον αποδιοπομπαίο τράγο στο πρόσωπο του εντεταλμένου συμβούλου Πολιτικής Προστασίας Θ. Κρητικό, τον οποίον απομάκρυνε. Στην περίπτωση της «Ελπίδας» ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μανώλης Κόκκαλης παρέμεινε στη θέση του… Σε αυτό ίσως συνέβαλαν και οι μαζικές αποχωρήσεις από τον συνδυασμό του δημάρχου, που είχαν προκαλέσει λειψανδρία. Έτσι κι αλλιώς και ο κ. Κρητικός επανέκαμψε στη δημοτική αρχή, αναβαθμισμένος μάλιστα, αφού τοποθετήθηκε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου!

Μηδενική αντιπυρική προστασία – η αποκάλυψη του sbctv.gr για τις «ωρολογιακές βόμβες»

Ούτε ο σχεδιασμός αντιπυρικής προστασίας για έναν από τους πλέον ευάλωτους δήμους της Αττικής αποδείχθηκε… δυνατό σημείο της απερχόμενης δημοτικής αρχής Διονύσου. Τον Αύγουστο του 2021, αρκετές οικείες και εκατοντάδες στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης έγιναν στάχτη, όταν σημειώθηκαν και πέντε τραυματισμοί πολιτών, ευτυχώς όχι σοβαρά.

Παρά τη δυνατότητα χρηματοδότησης και πρόσβασης σε κονδύλια πυροπροστασίας, ο δήμος Διονύσου αδιαφόρησε να επωφεληθεί και να προχωρήσει σε σχετικά έργα, σε καθαρισμούς και αποψιλώσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, σε σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, μόλις ανέλαβε καθήκοντα στο Πολιτικής Προστασίας, και τη συμμετοχή 25 δήμων της Βόρειας, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής που θεωρούνται ευάλωτοι στις πυρκαγιές, εντοπίστηκε πως δέκα από αυτούς δεν είχαν προχωρήσει στα προβλεπόμενα, να προχωρήσουν σε αποψιλώσεις και καθαρισμούς των κοινόχρηστων εκτάσεων και να μεριμνήσουν ώστε οι ιδιοκτήτες των ακαθάριστων οικοπέδων να πράξουν τα δέοντα. Κι όλα αυτά την ώρα που τα κονδύλια για την πυροπροστασία στους δήμους αυξήθηκαν κατά επτά εκατομμύρια περίπου σε σχέση με το 2022, από 18,4 εκατ. ευρώ σε 25 εκ. ευρώ το 2023.

Το sbctv.gr είχε δημοσιεύσει στις 22 Αυγούστου αποκαλυπτικό φωτορεπορτάζ, με διάσπαρτες «ωρολογιακές βόμβες» στους δρόμους της Άνοιξης, της Σταμάτας και της Αμυγδαλέζας, καθώς ξερόχορτα, κλαδιά, πευκοβελόνες και απορρίμματα συνθέτουν το ιδανικό εύφλεκτο υλικό για να ξεσπάσει μια πυρκαγιά με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Αδιαφορία για την καθημερινότητα του δημότη

Συνοδεία των παραπάνω, η αδιαφορία για την καθημερινότητα των δημοτών, όπως την καταλογίζουν στη δημοτική αρχή, δημοτικές παρατάξεις, τοπικοί φορείς και βέβαια οι πολίτες που κατοικούν στην Αμυγδαλέζα, τη Σταμάτα, τον Διόνυσο, την Άνοιξη, τη Δροσιά. Σκουπίδια, μπάζα, διακοπές νερού, σχολεία τριτοκοσμικά, αποχετευτικό δίκτυο υπό κατάρρευση, επιλεκτικά έργα υποδομών, πρόχειρες ασφαλτοστρώσεις για το «Θεαθήναι» και αντιπλημμυρικά έργα-«γεφύρια της Άρτας» συνθέτουν την εικόνα που καταγράφουν.

Την προσεχή Κυριακή, οι δημότες του Διονύσου έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν τα παραπάνω, στηρίζοντας κάποιον από τους νέους υποψήφιους δημάρχους, που και τα προβλήματα γνωρίζουν και διάθεση για προσφορά έχουν.