Τρίτη, 16 Ιουλίου

Στα ύψη η τιμής της βενζίνης

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά ξεπερνώντας και τα 87 δολάρια το βαρέλι, κάτι το οποίο έχει φέρει αύξηση των καυσίμων στα πρατήρια στ όλη την Ελλάδα.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στην Ελλάδα στα 1,956 ευρώ το λίτρο, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στις Κυκλάδες όπου ξεπερνούν τα 2,2 ευρώ ανά λίτρο.

Στο μεταξύ, πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις σε τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία θα μπορούσαν να διαταράξουν περίπου το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών του καυσίμου και να προκαλέσουν νέο σοκ στις τιμές της ενέργειας σε όλη την Ασία και την Ευρώπη.

Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη κατέγραψε άλμα έως και 40% την Τετάρτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς ξεπέρασαν επίσης για λίγο τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, αν και εξακολουθούν να είναι μειωμένα περισσότερο από 80% από τα πρωτοφανή επίπεδα που σημειώθηκαν τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Oι απεργίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές στα 50 ευρώ για το υπόλοιπο καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου και έως και 97 ευρώ τον χειμώνα, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.