Σάββατο, 27 Ιουλίου

Προ των πυλών ο πρώτος καύσωνας του 2023 – Πόσο θα κρατήσει;

Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο με τις υψηλές θερμοκρασίες να επικρατούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας έως και την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 37-38°C, τόσο σε ηπειρωτικές όσο και σε νησιωτικές περιοχές. Η μικρή ενίσχυση του μελτεμιού το Σάββατο 08/07 θα συμβάλει στη πτώση των μεγίστων θερμοκρασιών κατά 1 έως 2°C.

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council κατηγοριοποιεί επιχειρησιακά τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες Ελληνικές πόλεις (διαβάστε σχετικά εδώ). Σύμφωνα με την εν λόγω κατηγοριοποίηση, την Παρασκευή 07/07 αναμένονται θερμοκρασιακές συνθήκες Κατηγορίας 2 για τις πόλεις των Αθηνών και της Λάρισας.

Σε αυτό το πλαίσιο προβλεπονται κίνδυνοι για την υγεία λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις και μέτρα.